Bekang antara kuih yang kian jauh dari pengetahuan generasi kini, apatah lagi pembuatnya sukar ditemui melainkan di pasar jualan kuih-m...
Bekang antara kuih
yang kian jauh dari pengetahuan generasi kini, apatah lagi pembuatnya sukar
ditemui melainkan di pasar jualan kuih-muih tradisional yang sering menjadi
tumpuan ramai di segelintir tempat di Terengganu.
Kuih yang dinikmati
bersama kuah sama ada manis, lemak mahupun sambal ikan, dibakar menggunakan
acuan seperti kuih cara, namun ada yang menggunakan acuan mengikut citarasa dan
saiz tersendiri.
Bagi menghasilkan
kuihnya adalah dengan menggunakan tepung beras yang dibancuh dengan air sebelum
dicampur dengan air panas serta telur sehingga sebati.
Adunan haruslah
tidak terlampau cair atau pekat sebelum dibakar sehingga masak. Manakala bagi
memasak kuah manis pula perlu mencampurkan tepung beras bersama air dan gula
melaka yang dimasak perlahan-lahan sehingga sebati.
Sementara kuah lemak
pula adalah dengan mendidihkan santan bersama garam dan gula, seterusnya
dimasukkan adunan tepung beras serta dikacau supaya tidak berketul ketul.
Setelah pekat,
masukkan bawang merah beserta halia yang sudah dikisar dan kacau perlahan. Akhir
sekali masukkan halba bersama sedikit garam serta biarkan sehingga masak.
Bekang juga enak
dinikmati dengan sambal ikan, iaitu dihasilkan dengan adunan isi ikan (direbus
terlebih dahulu) yang dicampur bersama kelapa parut, bawang merah dan halia
serta digoreng sehingga kering seperti membuat serunding.
COMMENTS