Kuih nekbat amat sinonim dan mendapat permintaan ramai penggemar kuih tradisional khususnya di Terengganu tatkala Ramadan menjelang d...
Kuih nekbat amat sinonim dan mendapat permintaan ramai penggemar
kuih tradisional khususnya di Terengganu tatkala Ramadan menjelang dan pastinya
amat berselera dinikmati sebagai pembasuh mulut ketika berbuka puasa.
Kuih yang dihasilkan daripada tepung beras dan telur ini,
lazimnya disediakan dalam dua fasa.
Pada fasa pertama, adunan tepung dibakar dan dimasak sehingga
gebu seperti bahulu tetapi tawar dan lebih keras. Nekbat yang telah dimasak atau
nekbat mentah ini akan disimpan kering serta dijual kepada pelanggan yang akan menyiranya
sendiri sebelum dimakan.
Nekbat kering ini tahan lebih lama dan boleh disimpan di
dalam peti sejuk.
Sementara pada fasa penyediaan akhir, nekbat ini akan disiram
dalam air gula yang dimasak dengan daun pandan serta cengkih bagi membangkitkan
bau wangi dan meresap sebelum dihidangkan berkuah dengan air gula berkenaan.
Apabila kembang dan bertukar kekuningan, juadah tradisi ini
sedia untuk dinikmati. Nekbat yang telah disiram biasanya tidak boleh disimpan
lama, kerana ia akan menjadi kembang dan hancur.
Resepi Kuih Nekbat
Bahan-Bahan:
Bahan Kuih
500g tepung beras (1 bungkus)
12 biji telur ayam
Bahan Sira
Air secukunya
500 gm gula
5 helai daun pandan
Cara Membuat:
1. Goreng tepung beras tanpa minyak (sangai) dalam kuali
atas api sederhana hingga kering. Tutup api dan biarkan ia sejuk.
2. Pukul telur hingga kembang dan ringan berbuih.
Taburkan tepung yang telah disangai ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit sambil
dikacau.
3. Panaskan acuan dan oleskan acuan dengan minyak.
Tuangkan adunan kedalam acuan dan bakar hingga kekuningan.
4. Untuk proses menyira pula, perlu masukkan dua gelas
air dan 10 sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih masukkan
daun pandan dan kemudian masukkan 10 biji nekbat. Hidangkan.
Tip:
– 10 sudu gula untuk 10 biji nekbat.
– Boleh gunakan acuan bahulu.
COMMENTS